Foto: SVT

Politiker i bråk om markförsäljning

Uppdaterad
Publicerad

På måndagskvällen klubbades det igenom att kommunen säljer 60 hektar mark till Kilenkrysset. Men det var långt ifrån ett enhälligt beslut. Röstsiffrorna slutade på 33-32.

60 hektar mark strax söder om Södertälje Syd och Pershagen har nu gått till företagsgruppen Kilenkrysset. Ungefär hälften av den ytan är jordbruksmark. Och det är just om åkerjorden som striderna i kommunfullmäktige har handlat om.

Framförallt är det kommunalrådet Tage Gripenstam från Centerpartiet som har stångats rejält med Socialdemokraterna. Mycket för att man inte vill att åkerjorden omvandlas till ett industriområde.

– Dels är det bra åkermark, dels är det viktigt att kunna odla nära staden, säger Gripenstam.

Nya jobb

Kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) kan varken säga bu eller bä gällande vad som kommer att hända med åkerjorden, ifall det blir industrier där eller inte. Det beslutas först i planläggningsprocessen.

Godner menar vidare att försäljningen innebär att Södertälje fortsätter att utvecklas, och att nya arbetstillfällen tillkommer.

– Det mest förvånande är att allianspartierna vill fördröja och sätta stopp för näringslivsutvecklingen i Södertälje kommun. De kritiserar oss för att vi inte pekar ut mark för utveckling och näringslivsetableringar, men sedan när vi väl gör det så sätter de sig på tvären, säger hon.

De boende

En av de som bor granne med åkerjorden är Peter Dahlberg. Han fick reda på kommunens planer först för två veckor sedan.

– Det skulle inte vara kul att ha ett industriområde till granne... jag hoppas att det inte blir av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.