Ska det vara tillåtet att röka vattenpipa på krogen? Foto: SVT

Vill stoppa vattenpipa på krogen

Uppdaterad
Publicerad

Ska det vara tillåtet att röka vattenpipa på krogen? Ja, det kan snart komma att få ett rättsligt avgörande sedan Södertälje kommun drivit ett mål mot en Södertäljerestaurang till högsta instans.

Trots ett decennium av rökförbud på krogen så röks det ändå vattenpipa. Rökförbudet lyder nämligen under tobakslagen, men vattenpipa kan även rökas med så kallade rökstenar, och då finns inga formella hinder. Men sedan flera år tillbaka driver Södertälje kommun ett mål mot en restaurang i Geneta i Södertälje.

– Vid flera tillfällen när vi varit på inspektion har vi påpekat detta att det är otillåten rökning och det får inte pågå.

Men enligt restaurangens ägare, så säljer han bara rökstenar.

– Vi säljer bara stenar, det finns ingen tobak, säger Yusef Ivan, restaurangägare.

Gästerna kan byta ut tobaken

Yusef Ivan säger alltså att han bara erbjuder rökstenar till sina gäster. Om det sedan ändå skulle vara så att gäster byter ut det som säljs när vattenpipan ska rökas är det inget som Ivan säger sig ha möjlighet att kontrollera.

– Jag kan inte göra någonting, jag är ingen polis. Jag kan inte bara gå och kolla vad gästerna använder, de kan ju göra en polisanmälan på mig, säger Yusuf Ivan.

Ville utdöma vite

I december 2013 beslutade miljönämnden i Södertälje kommun att förbjuda rökning av vattenpipa på Yusef Ivans restaurang och att ett vite på 20.000 kronor skulle utdömas för varje gång det upptäcktes att vattenpiperökning förekom i lokalen.

– Vi utgår från tobakslagen där vi utgår från att skydda människors hälsa, säger Ana Camargo. Att skydda människors hälsa är syftet med tobakslagen och till dess att det går att bevisa att det inte förekommer någon rökning av tobaksprodukter, så ska inte heller någon rökning ske.

Överklagade beslutet

Yusef Ivans överklagade kommunens beslut till förvaltningsrätten som gav honom rätt, men kommunen har sedan drivit frågan vidare. Nu har kommunen alltså sökt prövningstillstånd i högsta förvaltningsrätten, med motiveringen att den förvaltningsrätt som finns i Göteborg gjorde en helt annan bedömning i ett liknande fall.

– Där gick ju domstolen på kommunens linje och tyckte att det var okej att förbjuda rökning, säger Ana Camargo. Detta eftersom det inte gick att bevisa att det inte röktes tobak i lokalen. Det tycker vi att man lika gärna kunde tillämpa i Södertälje.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.