Foto: TT

Kritik mot otillgängliga skolgårdar

Uppdaterad
Publicerad

Från plats 62 till 114. Södertälje kommun rasar i Humanas årliga tillgänglighetsmätning. ”Det känns särskilt beklämmande att många kommuner har bristande tillgänglighet i skolmiljön”, säger Jonatan Arenius, tillgänglighetsansvarig på Humana.

Varje år granskar företaget Humana svenska kommuners arbete för att göra samhället tillgängligt för personer med funktionsnedsättning. I förra årets barometer hamnade Södertälje på en 62:a plats.

I årets mätning, som presenteras i dag, kommer kommunen på en 114:e plats.

”Saknas mål”

Jonatan Arenius, tillgänglighetsansvarig på Humana, har själv besökt Södertälje.

Hans känsla är att det finns en god vilja och en ambition från kommunens sida, men att det finns tydliga brister.

– Det saknas mål om tillgänglighet i översiktsplanerna och det finns ingen huvudansvarig inom kommunen. Då brukar det bli mer tryck i frågan, säger han.

Skolgårdar viktig fråga

En ny fråga i årets undersökning är den om hur tillgängliga skolgårdar är. Här kunde det konstateras att Södertälje inte gjort några inventeringar av kommunens skolgårdar.

– Om kommunerna menar allvar med att alla invånare ska ha rätten till ett bra liv behövs fler insatser för att göra samhället tillgängligt för alla. Det känns särskilt beklämmande att många kommuner har bristande tillgänglighet i skolmiljön. Där om någonstans borde kommunerna försöka vara föredömligt tillgängliga, säger Jonatan Arenius.

Allra bäst på tillgänglighet, enligt enkäten, är Borås, Gävle och Osby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.