Foto: Locum

Södertälje sjukhus ska stå färdigt 2018

Uppdaterad
Publicerad

Konstruktionen av det nya, ljusare och bekvämare Södertälje Sjukhus är i full gång. SVT var på bygget och kollade hur man låg till.

På uppdrag av landstinget påbörjade fastighetsförvaltaren Locum ny-och ombyggnationen av Södertälje Sjukhus. Det mesta ska bytas ut mot en nota på sammanlagt 1,5 miljarder kronor, där byggkostnaden är på 1,2 miljarder och kostnaden för invändig utrustning står för 300 miljoner kronor.

Ny akutmotagning

När allt är klart kan personal och patienter se sig om i bland annat en ny akutmottagning, intensivvård, operationsavdelning, sterilcentral och förlossningssal.

Man har rivit, evakuerat och flyttat runt. Stundtals har arbetet stört personalen. Skyddsombudet på Kommunal, Pia Söderbaum, har berättat att man vid operationer tvingades ringa till byggarbetarna vid olika tillfällen så att man fick tyst i några minuter vid insövning av patienterna.

7500 patienter per år 

Dessutom har sjukhuset ibland vibrerat som en Finlandsfärja.

– Det har känts som de vibrationerna när båten går ut... patienterna har väl tyckt att det till och från har varit jobbigt, säger hon.

Men samtidigt ser personalen fram emot att få arbeta i moderna och ljusa lokaler. Enligt Locum kommer man att få en ökad patientsäkerhet med kortare vårdkö. Även bekvämligheten ska höjas. Man räknar med att sjukhusets kapacitet kommer att ökas med 7500 patienter varje år.

2018 kommer allt att stå klart, och det är en deadline som man lovar att hålla.

– Vi kommer att hålla måltiderna, absolut. Och vi jobbar stenhårt för det, säger Locums projektchef Fredrik Hagel. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.