Sportfiskarna menar att fiskarna i Moraån inte kan röra sig fritt och försöka sig på grund av dammarna i ån. Foto: SVT

Sportfiskarna JO-anmäler länsstyrelsen

Uppdaterad
Publicerad

Sportfiskeförbundet anser att myndigheten allvarligt brustit i sin tillsyn av vattenverksamheter, framförallt när det gäller ett mångårigt ärende med tillståndslösa dammar i Moraån i Järna.

– Vi har till slut känt oss tvingade att JO-anmäla. I exempelvis det specifika ärende som anmälan gäller har länsstyrelsen tyvärr under sju år underlåtit att agera, kommenterar Anders Karlsson, Sportfiskarnas generalsekreterare.

Det främsta skälet till anmälan är ett antal dammar i Moraån i Södertälje. Enligt Sportfiskarna är Moraån ett av länets viktigaste vattendrag för havsöring, men dammarna hindrar fisken från att vandra och föröka sig.

Dammar saknar tillstånd

En förstudie som Sportfiskarna gjort med finansiering av länsstyrelsen visar bland annat att två av dammarna saknar tillstånd, och trots att Sportfiskarna upprepade gånger sedan 2009 uppmanat länsstyrelsen att ta itu med de tillståndslösa dammarna så har inget konkret hänt, enligt anmälan.

– Vi anser att länsstyrelsen ska se till att den här typen av verksamhet har ett tillstånd, säger Torkel Blomqvist, jurist Sportfiskarna. Men de har inte tagit sitt snavar.

Länsstyrelsen vill inte kommentera JO-anmälan i nuläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.