Kommunen och föreningar visar uppskattning med tårta och blommor. Foto: SVT

Tårtor mot hatklotter

Uppdaterad
Publicerad

I mitten på maj kunde Norsborgsborna läsa hatiskt klotter mot polisen på fasadväggar. Men nu har organisationer och kommunen gått ihop för att visa att de inte står bakom budskapet.

Det är inte varje dag som polisen får ta emot tårta och blommor. Men det var precis vad lokalpoliserna i Botkyrka fick under tisdagen i samband med ett besök av kommunen och organisationer. I Norsborg och Hallunda anser man att det var nödvändigt att visa lokalpolisen uppskattning.

– Vi vill visa att de som tycker att polisen gör ett bra jobb och vill ha kvar polisen i området är många många fler än den promillehalten som tycker annat, säger Tomaj Keyvani som är områdesutvecklare Hallunda/Norsborg.

”Gris hora”

Det som fick bägaren att rinna över var de hatiska ord som sprejats på väggar i Norsborg för två veckor sedan. Det som invånarna i området kunde läsa var bland annat ”Hata polisen”, ”Gris hora” och ”Fuck Aina”. Ann-Kristin Gunnarsson är lokalpolis i Botkyrka men kommer snart börja en ny tjänst i Södertälje.

– Det är tråkigt. Speciellt för de boende i området. Det skapar ju en otrygghet med klotter i sitt närområde. Men sen är det inte så roligt för oss heller. Det viktiga är ändå att sanera klottret så snabbt som möjligt, säger hon.

Gör att polisen orkar mer

Idag är det sanerat på plats. För de 46 organisationer, företag och kommunverksamheter som stod bakom manifestationen så räckte det inte med att bara ta bort klottret.

– Det är jättekul att kommunen och de ideella föreningarna gör det här. Det är ett bra signalvärde och det gör att vi orkar lite till, säger polisen Ann-kristin Gunnarsson med ett leende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.