Assyriska har idag fem tjejlag i klubben. Foto: Omar Daham

Tjejlagen blir fler i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Antalet tjejer som idrottar har ökat rejält de senaste åren. Men det är först de två senaste åren som Assyriska satsar på annat än bara pojk- och herrfotboll.

Idrottandet bland flickor i Södertälje ska ha ökat med 3,6 procent de senaste tio åren. Det är en väldigt hög siffra jämfört med andra kommuner i landet.

Enligt Anna Bohman, socialdemokratisk ordförande på kultur-och fritidsnämnden, har man en allt jämnare könsfördelning i sporter som simning och basket.

Desto längre startsträcka med bildandet av tjejlag har det varit inom fotbollen, den klart populäraste sporten i stan.

– Idrotten blir mer och mer jämställd, och det är bra, men det här kommer vi att fortsätta jobba med. Vi är inte nöjda, säger hon. 

Fem lag

Syrianska är i startgroparna med ett flicklag, medan syskonet Assyriska fick sitt första lag för två år sedan bestående av flickor födda -02 och -03. Det laget tränas av den förre detta Assyriska-mittfältaren och ghananske landslagsspelaren Charles Sampson.

– Jag började med en grupp där man nästan aldrig har spelat fotboll innan, det var väldigt enkel träning i början.

Sedan bildandet av det första laget har Assyriska spottat upp sig och idag finns det sammanlagt fem tjejlag i klubben.

Bättre framåt i tiden

Man har ännu inte ett damlag, och det är fortfarande inte lika många tjejer i Södertälje som spelar fotboll. Men Charles Sampson tror att det kommer ändras i framtiden.

– Absolut, det är ingen tvekan. Jag tror på tjejlaget jättemycket och det är därför jag engagerar mig så mycket. Det går framåt och det är jag glad för, säger han.

Sampsons dotter och spelare i laget, Sharon Sampson:

– Det är bra att tjejer vågar göra saker som man tror är killsporter, och att man har tillräckligt med självförtroende så man förstår att det inte är någon killsport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.