Museer vinner på dåligt väder

Uppdaterad
Publicerad

Det ihållande regnet får folk att skippa stranden eller skärgården.

Istället letar man sig bland annat till länets museer.

För inomhusaktiviteter som museer innebär det regniga vädret en skjuts uppåt för besökssiffrorna. På Vasamuseet räknar man med när juli tar slut att man ska ha fått den bästa besökssiffran sedan invigningsåret 1990 (245.000).

På Naturhistoriska museet har man fördubblat siffrorna från juli 2014 på 35.000 besökare till drygt 70.000 besökare i år. Och på Historiska museet har man ökat med 60 procent under samma period.

På Tom Tits Experiment i Södertälje har man fram till den 29 juli haft 10 procent fler besökare än under samma period förra året.

Och det beror alltså på vädret?

– Det stämmer. Om man är på semester och märker att det regnar väldigt mycket så kan det ändå kännas rätt skönt. För då vet man att det går bra på Tom Tits, säger tillförordnade vd:n Lisa Månsson.

Christer Alfredsson är på Tom Tits med sin dotter Svala . Och de skulle egentligen ha gjort något helt annat, om bara vädret varit bättre.

– Vi var på vikingamarknad på Åland och tänkte att vi skulle stanna kvar ett tag och semestra lite. Men det regnade ju bort. Så vi for hem och hit i stället. Och hon är i extas här nu, min lilla flicka.

Uteområde utvecklas

Sol och högtryck innebär alltså färre besökare på inomhusaktiviteter som Tom Tits. Men för att locka fler besökare även soliga dagar så satsas nu mycket på att utveckla utomhusdelen av Tom Tits.

– Vi har ju en stor park. Vi har faktiskt ännu större yta utomhus än inomhus, säger Lisa Månsson. Vi bygger vidare på den upplevelsen för att locka besökarna även de där varma sommardagarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.