Toppolitiker överväger lämna styrelse: ”Jag blir jävig”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraten Anna Bohman Enmalm är kommunens representant i Oktoberteaterns styrelse och samtidigt ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Först nu, efter SVT Nyheter Södertäljes avslöjande att teatern inte ville betala avtalsenliga löner, överväger hon att lämna sitt uppdrag i styrelsen.

Det var i fjol som kommunen bestämde sig för att utöka sitt bidrag till Oktoberteatern med över en halv miljon kronor. I samband med det så ville också kommunen ha en egen representant i teaterns styrelse.

Updraget gick till socialdemokraten Anna Bohman Enmalm.

Granskning av Oktoberteatern

Beslutar om bidrag till teatern

Men samtidigt är Anna Bohman Enmalm också ordförande i kultur- och fritdsnämnden, alltså den nämnd som fattar beslut om hur mycket pengar teatern ska få av kommunen.

– Det kan vara problematiskt när kommunen har representanter i en styrelse. I det här fallet representerar man kommunen men samtidigt teatern, säger kulturchefen Staffan Jonsson.

Efter avslöjande

I en mejlkonversation mellan kommunens kulturchef Staffan Jonsson och Anna Bohman Enmalm som SVT Nyheter begärt ut framgår det att Anna Bohman Enmalm nu överväger att lämna teatern.

Men det gör hon först efter SVT Nyheter Södertäljes avslöjande om att Oktoberteatern inte velat betala ut avtalsenlig lön till unga skådespelare.

I sitt mejl skriver hon:

”Hej Staffan!

SVT Södertälje har sökt mig och har frågor om SVT-inslaget

Jag funderar på om det egentligen är så bra att jag som ordförande i Kultur och fritid sitter i Oktobers styrelse, kommunen är ju största bidragsgivare och jag blir jävig och kan aldrig vara med när Oktoberfrågor ska avgöras.”

Har suttit i styrelsen nästan ett år

Du har suttit i styrelsen snart ett år, varför har du inte tänkt på det här tidigare?

– Jag har varit med på två styrelsemöte och kom in vid sommaren så det är inte någon längre tid som jag har suttit där. Situationen uppstod när jag fick en fråga utifrån, säger Anna Bohman Enmalm.

Borde ni inte ha tänkt på det här tidigare?

– Det borde nog ha varit en tydligare utredning innan man föreslog vem man skulle ha. Det håller jag med om. Nu har jag bett att man ska titta på den frågan lite tydligare, säger hon.

Nu på torsdag ska kultur- och fritidsnämnden diskutera frågan om Anna Bohman Enmalm kan sitta kvar i Oktoberteaterns styrelse. Men några klara besked om vem som eventuellt kan ta över posten finns idag inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskning av Oktoberteatern

Mer i ämnet