Foto: SVT

Trafikverkets miljoner för resecentrum kan dras in

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverkets 46 miljoner kronor som var avsatta för ett resecentrum i Södertälje är inte längre givna. Det är konsekvensen av att SL klargjort att man inte budgeterat för projektet.

Projektet att bygga ett nytt resecentrum i Södertälje har varit igång en längre tid. Det är Trafikverket, SL och Södertälje kommun som gemensamt har planerat för bygget.

Kostnaderna på 92 miljoner kronor skulle Trafikverket och SL dela på, enligt Boel Godner. Men som SVT Nyheter Södertälje berättade på måndagen så säger SL nu att man bara diskuterat förslaget men inte fattat något genomförandebeslut i frågan.

”Räknat med pengarna”

På Trafikverket blev man förvånad när landstinget informerade om att de inte hade avsatt pengarna som planerat. Det fick man veta i somras.

– Vi hade inte fått några andra signaler än att vi kunnat räkna med landstingets pengar, säger Anders Block, processledare på Trafikverket som skött samordningen av byggnationen i Södertälje centrum.

Statliga pengar kan dras in

Trafikverket, som är med och finansierar projektet under förutsättningen att det finns en regional finansiering, kan nu dra in sina budgeterade 46 miljoner kronor för projektet.

– Ja, när landstinget dragit tillbaka sina pengar så faller även den statliga medfinansieringen, säger Anders Block och tillägger:

– Men nu tillfaller pengar en kollektivtrafikpott i länsplanen som ändå kan komma att användas för ett stationshus i Södertälje.

Är pengarna öronmärkta för det?

– Nej, det är de inte längre.

Vad innebär det för projektet?

– Det är klart att det finns en osäkerhet kring vad som kan byggas med de nya finansiella förutsättningarna. Men det är ett gemensamt arbete mellan oss, landstinget och kommunen, som på bästa sätt får försöka lösa detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.