Kommunen planerar att göra fler inspektioner för att kunna bevisa tobaksrök. Foto: SVT

Bakslag om vattenpipor för Södertälje kommun

Uppdaterad
Publicerad

Trots beskedet från högsta förvaltningsdomstolen att Södertälje kommun inte får utdöma vite till krögare som erbjuder vattenpiperökning så fortsätter kommunens ansträngningar att få bort denna verksamhet. Den dom som kommit anser kommunen försvårar deras folkhälsoarbete.

– Dilemmat för oss är att vi måste kunna bevisa om det är tobak i själva rökmassan som man röker, säger Helena Götherfors, miljöchef på Södertälje kommun. Det är vi som har bevisbördan enligt den här domen, och det ser vi som ett av problemen.

Rättsliga processer

Södertälje kommun har i flera års tid drivit rättsliga processer mot Södertäljekrögare som låter kunderna röka vattenpipa. Orsaken har varit att kommunen ansett att tobak använts vid rökningen och rökning av tobak i restauranglokaler är förbjudet enligt tobakslagen.

Södertälje kommun ville förbjuda all rökning oavsett om tobak används eller inte eftersom de ansåg det svårt att säkerställa vilka produkter som rökts i vattenpiporna. Men enligt högsta förvaltningsdomstolen får inte kommunen göra så eftersom tobakslagen bara gäller vid rökning av tobak. 

Tätare inspektioner

Kommunens nya strategi kommer nu att bli att göra tätare inspektioner på krogarna.

– Det kommer att försvåra för oss att bedriva tillsyn, säger Helena Götherfors. Vi får göra som vi gjort tidigare, att åka dit vid flera tillfällen samma kväll och kunna bevisa på annat sätt att man röker tobak.

En av de krögare som tidigare hotats med vite av kommunen är Ivan Youcef. Han drev tidigare en festlokal där gästerna kunde röka vattenpipa och han tycker att det är positivt att kommunen nu inte kan utdöma vite.

– Södertälje kommun springer bara om vattenpipa. Det är inte normalt. Det finns en massa problem i Södertälje kommun, men de går bara på det här med vattenpipa.

Ny tobakslag

I maj träder en ny tobakslag i kraft och Södertälje kommun hoppas att den ska ge bättre möjligheter att förbjuda tobaksrökning med vattenpipa i offentlig miljö. I utredningsdirektiven står inget om ett förbud, men i Södertälje hoppas man ändå att det kan bli aktuellt.

– Förväntningarna är att det ska bli lättare för oss att bedriva tillsyn, säger Helena Götherfors. Jag vet inte riktigt om det kommer att bli så, men det är vår förhoppning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.