Vattensalamandrar försenar skolbygge

Uppdaterad
Publicerad

Det planerade bygget av en grundskola i Viksberg försenas på grund av att fridlysta vattensalamandrar setts till i området.

Större vattensalamandrar har ett starkt skydd i artskyddsförordningen. Nu tvingas kommunen ta till åtgärder för att se till så att de fridlysta djuren inte blir störda.

Upptäckten gjordes av Miljökontoret som planerar att bygga en damm i närheten. Detta försenar skolbygget med ett år.

– Jag tycker det är synd, området behöver den här skolan och föräldrar planerar för sina barns framtid med tankar på att en skola skulle starta upp 2017, säger Elof Hansjons, ordförande för Utbildningsnämnden samt kommunalråd. Han tillägger:

– Men det är ett ganska komplext arbete att bygga en skola utanför detaljplanelagt område. Det är inte särskilt konstigt att någonting händer som skjuter på processen. Att det skulle vara större vattensalamandrar i området kunde man kanske inte ha haft kunskap om från början.

Försenas ett år

Först när kommunen sett till att de ovanliga djuren inte blir störda kan Länsstyrelsen ge tillstånd till bygget. Istället för den planerade invigningen höstterminen 2017 så beräknar man nu att öppna skola ett år senare.

Är vattensalamandrarna viktigare än skoleverna?

– Det är klart att ur mitt perspetiv så är ju varje skolelevs prestation det allra viktigaste, det är det jag jobbar för. Men vi måste också ha ett samhälle där vi kan kombinera ett levande och rikt djurliv tillsammans med ett rikt liv för barnen som växer upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.