Rockstjärnan Dregen berättar om hur pappan tog livet av sig Foto: SVT

Forskare: ”Alla kan rädda liv”

Uppdaterad
Publicerad

Landstingets temadag om självmord inleddes i Nyköping på torsdagen i en fullsatt konferenslokal. En av föreläsarna var rockstjärnan Dregen. Han berättade om när hans pappa tog sitt liv och hur det präglat honom.

De 300 platserna till konferensen tog slut på två veckor. Som SVT Nyheter Sörmland tidigare berättat finns det en stor efterfrågan på utbildningar om att förebygga självmord.

Bland föreläsarna i Nyköping i dag finns Ullakarin Nyberg, läkare och forskare på Karolinska institutet, och som skrivit boken ”Konsten att rädda liv”.

Förebygga självmord

– Man får aldrig prata om självmord som en befrielse, många som planerat att ta sitt liv blir avbrutna, skjuter upp det, kanske för alltid, om de får prata om hur de mår, säger Ullakarin Nyberg.

– Alla kan rädda liv, suicid går att förebygga. Ingrip alltid!, säger hon.

Dregen: Ingen hjälp från samhället

Rockstjärnan Dregen berättade om hur pappan tog livet av sig när han var liten och hur det präglat honom.

Han berättar att han ändå blivit starkare av erfarenheten, när han väl gått igenom och bearbetat allt. Och att han kanske inte varit där han är idag utan pappans självmord. Blev en slags revanschlust, berättar han.

Pappan var hyllad bandystjärna i Nässjö, men blev med tiden alkoholiserad och deprimerad och det blev till slut skilsmässa och efter det tog han sitt liv. Då var både Dregen och mamman i lägenheten. Idag tänker han att musiken räddade hans liv.

– När man kommer ur svackan blir man nästan en starkare person skulle jag vilja säga, avslutar Dregen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förebygga självmord

Mer i ämnet