Elever i klass 8 A på British Junios Secondary i Eskilstuna diskuterar framtida jobb. Foto: SVT

Besöken som ska minska ungdomsarbetslösheten

Publicerad

Arbetslösheten bland unga i Eskilstuna är idag betydligt högre än genomsnittet i landet. Här har var femte person mellan 16 och 24 år inget jobb. Det tänker Arbetsförmedlingen nu ändra på.

Klass 8 A på British Junior Secondary i Eskilstuna är en av klasserna som får besök av två medarbetare från Arbetsförmedlingen. Under våren ska de åka runt till ett 50-tal klasser i Eskilstuna för att prata jobb och studiemotivera. i Eskilstuna går nämligen knappa 40 procent av eleverna ut gymnasiet med ofullständiga betyg.

– Vi besöker alla gymnasieskolor i Eskisltuna och träffar årskurs två-elever. Men vi har träffat några treor och varit i några grundskolor. Det är elevernas perspektiv som lyfts fram så det handlar inte så mycket om information utan interaktion, säger Joachim Wallin, från Arbetsförmedlingen.

Arbetslösheten ska nästan halveras

Målet med Arbetsförmedlingens besök är att sänka ungdomsarbetslösheten i Eskilstuna som idag ligger på 20 procent till riksnivån på ungefär 13 procent. Målet ska vara uppfyllt senast år 2020.

– Vi ungdomar få ta eget ansvar. Vi måste forsätta plugga och gå i gymnasiet och få den utbildning vi behöver för att bli valda i arbetslivet, säger eleven Markanyatha Numan.

Skola eller fest

– Jag tänker ju redan på mina val. Ska jag vara ute på en lördagkväll och festa eller ska jag sitta hemma och göra läxansom ska vara inne till nästa vecka, säger eleven Paul Sabo och ler.

Vad brukar du välja då?

– För det mesta väljer jag att göra läxorna men ibland går jag ut och har kul.

Bristyrken inom de närmaste tio åren

Gymnasielärare i yrkesämnen

Barnmorskor

Distriktsköterskor

Civilingenjörer, bygg och anläggning

Förkollärare

Lärare i grundskolans senare år

Geriatriksköterskor

Biomedicinska analytiker

Sjuksköterskor, psykiatrisk vård

Tandsköterskor

CNC-operatörer

Lastbilsmekaniker

Byggnadsplåtslagare

Undersköterskor

Anläggningsarbetare

VVS-montörer

Golvläggare

Maskinreparatörer

Källa: Arbetsförmedlingen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.