Arkivmaterial på Parken Zoo måste slängas

Uppdaterad
Publicerad

Material av kulturhistoriskt värde har förstörts. Handlingarna har helt enkelt möglat sönder i ett förråd på Parken Zoo.

På det här sättet får kommunala bolag inte hantera sina allmänna handlingar, enligt arkivlagen.

– Handlingar ska hållas ordnade så det går att hitta i dem, och de ska skyddas från fukt och brand exempelvis, säger Nils Mossberg, chef för arkiv och museer i Eskilstuna.

Kräver sanering

Materialet som hittats på Parken Zoo bedöms inte så pass forskningsmässigt intressant att det kan väga upp för den stora insats som skulle krävas för att rädda och sanera materialet, bedömer stadsarkivet.

– Äldre fotografier har en kulturhistoriskt värde, men detta hade blivit alltför krävande att sanera. Och dessutom var de här handlingarna även osorterade och det saknades uppgifter om när de tagits och vad bilderna föreställde. Det minskar deras värde, säger Nilss Mossberg.

Stadsarkivet vill inte ta emot materialet eftersom möglet riskerar att smitta friska handlingar.

Lönelistor sparade

Enligt Parken Zoo låg handlingarna – fotografier, diabilder, lönelistor, dokument om djurparkens skötsel, artistbokningar och VHS-band – i ett förråd som tillhörde en kontorsbyggnad, som arbetsmiljömässigt dömdes ut i början av 2000-talet.

Endast några äldre lönelistor bedömdes möjliga att spara.

– Det mesta som fanns i det gamla arkivet tog vi med till det nya kontoret och det arkiv vi har där, men en del blev kvar. Och det var detta material som vi nu tog fram och bad stadsarkivet att titta på, säger Camilla Delac, marknadschef på bolaget.

Enligt Parken Zoo handlar det bara om någon låda med gammalt material, medan stadsarkivet menar att det rör sig om flera kartonger.

Privatperson intresserad

Att kartongerna fortfarande låg kvar i det gamla fuktiga förrådet uppmärksammades när ett privatperson ville ha åtkomst till materialet. Stadsarkivet föreslår, efter en genomgång av materialet, att det bör gallras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.