Foto: SVT

Åtal mot bedrägerimisstänkt kobonde dröjer

Uppdaterad
Publicerad

Utredningen om fallet med de 69 kor som försvann från en gård i Sörmland är klar sedan länge, anser åklagaren. Ändå har något åtal ännu inte kunnat väckas.

Anledningen är att den misstänktes advokat återigen begärt mer tid.

Tidigare var det sagt att åtal kunde väckas tidigast i dag, den 11 november. Den tidpunkten har nu flyttats fram till den 2 december.

Kostölden

Är det vanligt att processen tar så här lång tid?

– Svar nej. Jag är ovan, säger Robert Eriksson, chefsåklagare vid åklagarkammaren i Nyköping.

Robert Eriksson säger vidare till SVT Sörmland att han upplever att utredningen varit klar länge, men han vill inte uttala sig om vad som framkommit.

Det var i december förra året som 69 kor anmäldes stulna från en gård i Sörmland. I slutet av januari lades stöldutredningen ner och i stället inleddes en förundersökning mot den aktuella lantbrukaren om försök till grovt bedrägeri.

Veckans brott

Fallet har bland annat uppmärksammats i tv-programmet Veckans brott i SVT.

– Jag visste att det skulle bli så här. Man fördröjer nu åtalet efter bästa förmåga genom att begära in kompletteringar hit och dit. Det kommer sannolikt att ta hela hösten i anspråk, men vi har naturligtvis bevakning på ärendet och så fort det finns något att berätta så kommer vi göra det, sade professor Leif GW Persson i samband med programmet i slutet av oktober.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kostölden

Mer i ämnet