Blåsljusprojektet har nu pågått några år. Foto: SVT

Räddningstjänsten förhindrar självmord

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare var det oftast polisen som larmades när någon försökte ta sitt liv. I dag larmas både polis, ambulans och räddningstjänst samtidigt så att de blåljus som är närmast snabbt ska kunna vara på plats.

– Det man vet är att det kan vara lätt att störa en självmordsnära person så då är det bra om någon snabbt är på plats för att börja prata med personen. Det kan räcka för att förhindra personen att ta sitt liv, säger Martin Fehrm, stf styrkeledare på Sörmlandskustens räddningstjänst i Nyköping.

Inspirationen till blåsljusprojektet fann man bland annat i Jönköping som enligt Martin Fehrm ligger tio år före Sörmland när det gäller suicidprevention i den här formen.

Förebygga självmord

Martin Fehrms intresse för suicid och suicidprevention startade när han gjorde sin praktik i Sydkorea och skrev ett specialarbete om suicidprevention. Där trodde man att utvecklingen av det moderna samhället gjorde att många äldre tog sitt liv. De gamla till skillnad från tidigare, blev sittande ensamma istället för att fortsätta leva med sina familjer.

Psykisk ohälsa bakom många självmord

Huvudorsaken till självmord i Sverige vet man i grunden ofta beror på någon form av psykisk ohälsa där bland annat depressioner kan vara en bakomliggande orsak.

Enligt NASP, nationellt centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa, upplever många som tänker på självmord att det är isolerade och ensamma och att ingen kan hjälpa eller förstå personens psykiska smärta.

Men precis som Martin Fehrm säger är det faktiskt möjligt att bryta ett mönster genom att prata. Både att prata med en självmordsnära person, men också genom att prata om självmord mer generellt i samhället. Enligt NASP är att prata om självmord ett skydd för livet.

Räddningstjänsten åker ut

När räddningstjänsten i Sörmland först började jobba i blåljusprojektet fanns en del farhågor om hur det skulle bli. Men enligt Martin Fehrm har den oron lagt sig nu och självmordsärendena har blivit en del av jobbet. Ungefär en gång månaden uppskattar Martin Fehrm att han eller kollegorna åker på självmordslarm numera, men att det fortfarande är för tidigt att säga hur väl projektet har fallit ut.

För Fehrms börjar snart nästa kapitel när det gäller suicidprevention, då han är en av totalt 15 personer i Sörmland som är uttagen att gå en instruktörsutbildning i livräddning i psykisk ohälsa.

– Man kan likna den vid en kurs i hjärt- lungräddning, men för psykiska problem och den är till för allmänheten egentligen.

Ser fram emot att sprida kunskap

Och tanken är att när instruktörerna är färdigutbildade ska de fortsätta att utbilda sörmlänningar i livräddning vid självmord.

– Jag tycker det är kul att man kan hjälpa människor. Det är ju därför jag valt det här yrket från början egentligen och om det är vid en trafikolycka eller vid ett självmordsförsök, det har ju inte så stor betydelse för mig. Kan jag hjälpa någon så gör jag gärna det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förebygga självmord

Mer i ämnet