Bredbandsfrågan engagerar sörmlänningar

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals sörmlänningar har hört av sig och delat med sig om hur de tycker att deras bredband fungerar på SVT:s bredbandstest. Det är både ris och ros som kommer fram – John Törnlind i Torshälla är en av dem som inte är nöjd.

Bredbandet kostar Torshällabon John Törnlind och hans sambo nästan 500 kronor i månaden, men de får inte alls den uppkoppling på 250 mbit/sekund som operatören lovar. Sedan fem månader tillbaka fungerar dataöverföringen betydligt sämre. Det har de själva både märkt och kunnat kontrollera på sajten bredbandskollen.se.

– Vi får ju inte det som vi betalar för. Det blir aldrig någon förbättring heller, säger han.

Operatörens förklaring till varför det tar sådan tid att repararera fibern i marken imoponerar inte heller på honom.

 – De säger att det är ett belastningsproblem i området, och att de inte kan gräva på grund av tjäle i marken i området. Det var väl för någon vecka sedan de sa det. Jag jobbar ju som maskinförare, det har inte varit någon tjäle i marken här sedan januari, säger han.

40 000 har gjort bredbandstestet

John Törnlind är en av alla i länet som har testat och berättat om sin uppkoppling på SVT:s bredbandstest. Totalt har 40 000 svenskar medverkat, varav dem knappt tusen personer i Sörmland. Det är både ris och ros i utvärderingarna av alla sorters bredband.

Var femte svarande i Sörmland uppger sig vara missnöjda eller mycket missnöjda med bredbandet, enligt svaren som har kommit in till SVT. Så här skriver några personer:

”Ska jag surfa snabbt går det inte att använda ADSL-uppkopplingen, då är det bättre att surfa via  4g ”, skriver en kvinna i Strängnäs.

”Bredbandet heter ADSL 24Mbit. Snitthastigheten är 4-5 MBit. Webb-TV fungerar ibland, men hackar ofta.”, skriver en man i Stigtomta.

”Kämpat för att få bredband i 15 år, äntligen klart. Synd att jag hann bli pensionär innan det blev klart, hade behövt det i mitt företag medan jag var aktiv.”, skriver en man i Tystberga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.