Foto: Per Karlsson

Eskilstunabon beredd åka ner till kriget igen

Uppdaterad
Publicerad

Under de tre månader som han var vid frontlinjen hann han vänja sig vid bomberna. Nu är han hemma i Eskilstuna igen och tvekar inte att någon gång åka tillbaka. Hör Daniel Ashurayas egna ord om striderna mot terrorgruppen IS i Irak.

Daniel Ashuraya är svensk-assyrier och kände sig tvungen att göra något när IS förra sommaren intog Iraks näst största stad Mosul. Han bestämde sig då för att åka ner och strida för Assyriska försvarsstyrkor. Han kom iväg i november.

– Det var ett jobbigt läge. Egentligen vill man ju inte åka iväg för att kriga eller försvara. Vi lever i 2015, jag tycker att världen och världens demokratier borde göra något i stället, säger Daniel Ashuraya.

Terroriströrelsen IS

Han stannade i tre månader och fick träning, patrullerade och bevakade en bit ifrån frontlinjen. Han säger att han själv inte dödat någon IS-krigare, men att han sett flera som andra har dödat.

Vande sig vid bomberna

De första fem nätterna beskriver Daniel Ashuraya som tuffast.

– Jag kunde inte sova, det smällde rejält runt omkring oss. Men sedan kommer man in i en fas där man vänjer sig. Om det slår en bomb i närheten av dig och du ligger och sover så kanske man bara öppnar ögat och somnar om igen. Du tänker att träffar det så träffar det.

Hade du inte kunnat åka dit och hjälpa till tillsammans med en hjälporganisation och inte som soldat?

– Egentligen valde jag inte att åka som soldat. Jag åkte ner med tanken att jag är beredd att göra vad som helst för att hjälpa mitt folk.

Då åker han ner igen

Hur tänker du kring framtiden?

– Om det går riktigt illa för mina grabbar och de som var med i min grupp kommer jag att åka ner igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet