De bearbetar sorgen tillsammans

Uppdaterad
Publicerad

Nästan en sörmlänning i veckan tar sitt liv och många anhöriga lämnas ensamma i chock, kris och sorg. Samtidigt är självmord fortfarande tabu och svårt att prata om. Hos anhörigföreningen SPES Sörmland i Nyköping träffas anhöriga för att prata om sina upplevelser.

– Jag ringde till jobbet och sa, jag kommer inte till jobbet i dag för mamma är död hon har tagit livet av sig. Det var en enorm ångestperiod, berättar Karoline Karlsson samtalsledare i SPES Sörmland.

Länsavdelningen av SPES, Riksförbundets för suicidprevention och efterlevandes stöd, består i dag av ett femtiotal medlemmar från hela Sörmland. Föreningen är helt ideell och förutom ett litet lokalbidrag från Nyköpings kommun, bedrivs all verksamhet av medlemmarna.

Förebygga självmord

Det som förenar medlemmarna är att de alla har någon närstående som tagit sitt liv. Det kan vara i familjen, släkten, eller en arbetskollega eller vän.

Fruktansvärda upplevelser

Kerstin Hermelin drabbades inte bara en gång, utan två gånger av den hemska upplevelsen att polis och präst ringer på dörren.

– Den upplevelsen önskar jag ingen, och första gången det hände var 1985 då min dåvarande man och pappan till mina barn tog sitt liv. 15 år senare gick min äldsta son samma väg, berättar Karin Hermelin, kassör i SPES Sörmland.

Det är fruktansvärda upplevelser de har, medlemmarna i SPES Sörmland, och tyvärr är de inte ensamma. Enligt statistik från Socialstyrelsen och riktlinjer från NASP, Nationellt centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa, beräknas runt 45 personer ta sitt liv varje år bara i Sörmland. Det betyder att nästan en sörmlänning i veckan lämnar anhöriga i chock, kris och sorg.

– Först förlorade jag min mamma i cancer och kort därefter tog min pappa livet av sig, berättar Ursula Thieme ordförande i SPES Sörmland.

Samtal för att komma vidare

Men Ursula, som var liten, fick inte reda på hur pappan dött förrän hon var 16 år, och då fick hon en riktigt kris som hon under många år försökte hantera på olika sätt. Och precis som för Kerstin Hermelin tog det år innan hon hittade människor som varit med om samma sak som hon kunde prata med. Och det är genom samtal som man inom SPES upplever att man kan komma vidare, för när man drabbas är det inte alltid det känns som man kan det.

– Jag tänkte mycket på att dö, för att komma bort och slippa allt, även om jag inte tänkte direkt på självmord, berättar Karoline Karlsson, samtalsledare på SPES Sörmland.

– Bara att SPES finns, är i sig suicidprevention, för man vet att när någon tar självmord i en familj så kan det leda till flera självmord inom familjen, säger Ursula Thieme ordförande i SPES Sörmland.

Inget ältande

Medlemmarna i SPES träffas regelbundet både i gruppsamtal och i individuella samtal, men man gör även andra saker och Ursula Thieme poängterar skrattande att det absolut inte är något ältande de håller på med, utan en viktigt bearbetandeprocess för orka leva vidare

– Vi inger hopp, här träffar man människor som alla varit med om samma sak och de har pluggat, flyttat, skaffat jobb, gift sig och skaffat barn och det har de gjort trots att de förlorat någon i självmord och det visar ju att vi trots allt kan leva vidare, säger Karoline Karlsson.

I morgon besöker SVT Nyheter Sörmland två projekt som båda syftar till att förebygga självmord och rädda liv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förebygga självmord

Mer i ämnet