Foto: Per Karlsson/SVT

De fick nog av flyktingkatastrofen

Uppdaterad
Publicerad

De kunde inte bara se på så de startade egen flyktinghjälp. Nu går resan till Grekland med insamlade pengar och förnödenheter till flyktingar.

Allt började med att Lare Fatih från Uppsala såg bilden på den döda pojken Aylan som bars bort från en turkisk strand. Hon skrev några rader på Facebook om vad man kan göra för flyktingoffren och Muhammed Tahsin från Eskilstuna hängde på.

Plötsligt var de sex engagerade från Malmö, Stockholm, Uppsala och Eskilstuna som samlade in pengar, kläder och leksaker och andra förnödenheter som flyktingarna behöver.

– Responsen har varit enormt stor. Vi har blivit sponsrade av både företag och privata personer så vi är väldigt tacksamma. De har verkligen underlättat resan för oss väldigt mycket, säger Muhammed Tahsin.

Själva flyktingar

Flera av medlemmarna i gruppen har själva flyktingbakgrund, vilket man menar ger en extra drivkraft, mod och förståelse för de människoöden man kan tänkas möta.

– Det kan bli glädjetårar och sorgetårar, det beror på situationen. Men jag kommer att hantera det genom att visa att jag är en stark människa, säger Lare Fatih.

Drygt hundra tusen

Totalt har man fått ihop kontanter och material för drygt 100.000 kronor på några veckor, och resan och uppehället står de för själva. De har ständig kontakt med personer och organisationer på grekiska ön Kos för att veta vad man har för akuta behov och hur man bäst kan hjälpa till när man är på plats.

Glad att göra nytta

Natten till måndag flyger de sex nyblivna hjälparbetarna, som kallar sin insats ”Jag räddar liv” till Kos. Under ett par veckor kommer de hjälpa till med förnödenheter, matlagning och vad som nu krävs. Muhammed Tahsin vet vad han vill åstadkomma på både kort och lång sikt.

– Jag vill kunna visa för människor att mänskligheten lever och att Sverige ställer upp för väldigt många människor och kommer att fortsätta göra det. Det är den känslan som kommer att göra mig väldigt glad, att jag har gjort någon nytta, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.