Foto: SVT

De vill skapa trygghet med sällskap

Uppdaterad
Publicerad

Två Eskilstunabor fick nog av otryggheten och startade gruppen ”Trygg hemgång från krogen”. De erbjuder nu människor sällskap på väg hem på kvällarna, och har på bara några dagar har över tusen personer anmält sig.

Eskilstunabon Johan Sjöström fick idén för bara några dagar sedan och kompisen Patric Andersson hakade på. En grupp skapades på Facebook, och på bara ett par dagar hade den över tusen medlemmar, som visat intresse för att få sällskap hem från krogen eller det sena träningspasset.

– Jag tror att det beror på att folk är lite oroliga när de ska gå hem, för att det händer saker i den här staden. Det är en orolig stad. Men får man sällskap känns det lite tryggare, säger Patric Andersson.

Vill hjälpa så många som möjligt

Redan nu har det också tagit fart med de första promenaderna från centrala Eskilstuna och till olika bostadsområden.

– Jag och Patric ska ut redan i morgon och gå hem med folk som behöver det. Sedan promenerar vi hem, och har ordnat med skjuts tillbaka till stan så att vi kan hjälpa så många som möjligt, säger Johan Sjöström.

Öka tryggheten för dem som känner oro

Säkerheten är den vanligaste frågan som dykt upp på förhand. För den som är intresserad av trygghetssällskap gäller det att registrera sig i gruppen, och sedan får man vara beredd att visa legitmation.

– Vårt mål är inte att minska brottsligheten, utan det är bara att öka trygheten för dem som känner oro, säger Patric Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.