Foto: Maria Lapenkova, SVT.

Debatt om bristerna i socialtjänsterna i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Flera sörmländska kommuner har stora brister inom socialtjänsten. I dag hölls en debatt i Eskilstuna där forskare, nationella samordnare och politiker samlats för att diskutera hur man kan nå en förbättring.

Forskaren Wanja Astvik från Mälardalens högskola tycker att politiker och socialsekreterarna har en alldeles för dålig dialog.

Är legitimation för socionomer en bra idé?

– Det finns för- och nackdelar. Utbildningen måste hålla kvaliteten. Jag har medlemmar som vill ha legitimation, medan andra ifrågasätter om statusen finns i legitimationen. Det är mer komplext idag, och vi måste höja behörigheten. Det är en utaning för flera kommuner, inte legitimationen, säger Heike Erkers, förbundsordförande i Akademikerförbundet SSR.

Nytt utvecklingsuppdrag från regeringen

Cecilia Grefve har på uppdrag av regeringen tillträtt en ny tjänst på Socialdepartementet, som ska utveckla den sociala barn- och ungdomsvården. I detta ska hon besöka 50 olika kommuner för att se hur det fungerar. Bland annat ska hon undersöka hur mycket tid varje socialsekreterare har med varje barn.

En fråga som diskuterades var huruvida socialtjänstlagen behöver förändras.

– Ett arbete är redan initierat att se över den lagen, säger Cecilia Grefve.

– Vårt förslag är att tillsätta en kommission och se över hela socialtjänsten, säger Michael Karlsson från fackförbundet Vision.

– Jag vill ha kvar politikens makt i socialtjänsten utifrån medborgarperspektivet. Vi ska med tjänstemännen stå för rättssäkerheten , säger kommunalrådet Mikael Edlund i Eskilstuna.

Akademikerförbundet: Regeringens ansvar

– När kan vi få en socialtjänst vi är stolta över?, frågade moderatorn.

– Jag lägger ansvaret på regeringen. Vi måste bland annat använda oss av forskningen, och det är ett politiskt ansvar att knyta samman alla trådar. Det är kommunerna som äger frågan, säger Heike Erkers.

– Det är mycket som har hänt under de senaste åren, och jag tycker att arbetsmiljöfrågorna är något som måste börja tas på allvar för att förbättra medarbetarnas situation, säger Wanja Astvik.

– De som jobbar inom socialtjänsten idag är otroligt kompetenta, och jag tror att vi som fackliga företrädare har stort ansvar att lyssna på våra kollegor och ta upp de frågor som kommer upp, säger Michael Karlsson.

– Jag hoppas att vi kan märka skillnad redan under hösten, säger Mikael Edlund.

Sammanfattningsvis har man kommit fram till att mycket är dåligt, men att förbättringarna är på gång. I Eskilstuna har man börjat se över frågan kring socialsekreterarna på allvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.