Foto: SVT

Äldreboendet blev för dyrt

Publicerad

Marie-Louise Valentin, snart 93 år gammal, är den sista som nu tvingas att flytta till ett annat särskilt boende. Strängnäs kommun har inte råd att behålla Solvändan i Mariefred.

Förutom att Solvändan behövde renoveras fick socialkontoret ett sparkrav år 2013 på 15 miljoner kronor. Det blev helt enkelt för dyrt att behålla huset enligt kommunen och samtliga 40 boende var tvungna att flytta. Marie-Louise Valentin som snart fyller 93 år är den som har kämpat längst av alla för att få behålla sin plats.

De inblandade personerna har känt att ni inte har lyssnat på dem.

– Jag kan inte gå in på enskilda ärenden. Det jag kan konstatera är att vi har generellt varit väldigt glada över att vi har kunnat i samråd med anhöriga och brukare kunnat hitta lösningar som man har varit nöjd med, säger Mats Karlsson, äldreomsorgschef vid Strängnäs kommun.

Enligt kommunens statistik ligger beläggningen på de särskilda boenden som finns i Strängnäs på 90-95 procent. Chefen för äldreomsorgen tycker att det är för lågt och menar att beläggningen måste ligga på 98-99 procent för att alla äldreboende ska räknas som nödvändiga.

Behovet av platser ökar igen

Därför sa kommunen upp kontraktet för äldreboendet Solvändan.

– Utifrån demografin och utifrån hur många personer det finns över 80-85 år så kan man se hur stort behov Strängnäs kommun har av boendeplatser. Det vi kan se generellt är att vi kan bevilja alla ansökningar som kommer in till oss om särskilda boendeplatser. Sedan är det så att behovet av platser kommer att öka över tid. Det vi kan se är att behovet kommer att uppstå någon gång mellan år 2020 och 2023, säger Mats Karlsson.

Är det en långsiktig planering att stänga ner ett boende om behovet kommer att uppstå igen?

– Vi har inte möjligheter och framför allt inte ekonomi att ha ett antal tomma platser i väntan på år 2020 då behovet uppstår igen. Dessutom var Solvändan ett boende med ett mycket stort renoveringsbehov. Ett behov som kan uppskattas till 70 miljoner kronor, säger Mats Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.