Emma tvingades hoppa ner till balkongen under för att undkomma elden. Foto: Privat (tv) Anders Kjaersgaard (th)

”Jag tänkte att nu brinner jag upp”

Uppdaterad
Publicerad

Emma tvingades fly undan branden genom att hoppa från balkongen.

Det har snart gått ett vecka sedan branden på Alfeltsgatan i Eskilstuna. Emma Möller, 21, var kvinnan som bodde i lägenheten där branden började och som tvingades rädda sig själv genom att hoppa från sin balkong.

– En vecka? Det känns som i går, säger hon.

Idag bor Emma hos sin mormor och ska snart flytta till sin pappa. Flera lägenheter på adressen som eldhärjades är evakuerade på grund av rökskador.

– Hyresvärden har varit jättebra, jag har fått en annan lägenhet, men jag vill må lite bättre innan jag flyttar dit.

Problem att andas

För hon mår inte jättebra. Hon ådrog sig tredje gradens brännskador på ryggen och ska opereras.

– Jag har ganska ont och har problem med att andas, säger hon.

Även om Emma just nu befinner sig på hemmaplan har hon kontakt med vården flera gånger i veckan. En andningsmaskin som hon har fått låna använder hon fyra gånger om dagen.

– Jag har inte hunnit tänka så mycket, varje morgon funderar jag bara på det fysiska, hur jag ska vända mig eller orka gå på toaletten.

Händelsen som började klockan 19:30 i söndags, har hon inte hunnit tänka på, säger hon. Trots det har hon händelsförloppet klart för sig.

Såg svart rök längs väggen

Hur hon hade hade lagt sig i sängen för att kolla på film. Hur hon kände röklukt i den 19 kvm stora lägenheten. Och hur hon i hallen upptäckte svart rök längs väggen.

– Jag såg bara att det rök från en dunväst. Jag hade en ljusstake på men inget levande jus, så varken jag eller polisen vet hur det började brinna.

Kvinnan på larmcentralen rådde henne att stanna i lägenheten, men röken blev kraftigare och Emma hade inget annat val än att gå ut på balkongen. Strax efter krossades en fönster och Emma fick brinnande glassplitter över sig.

Fick mod att klättra

– Det var en extrem värme, jag tänkte att ”nu brinner jag upp”.

Förbipasserande personer stod nere på marken och stöttade. Emma beskiver hur de gav henne modet att börja klättra från sin balkong. Två våningar, en balkong i taget.

– Jag ska träffa dem på tisdag. Utan dem skulle jag inte vara här idag, säger Emma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.