Sami höll ett tal till Stefan Löfven Foto: TT

En film inspelad i Flen fick en guldbagge

Uppdaterad
Publicerad

I går kväll delades Sveriges största filmpris ut och guldbaggen för bästa dokumentärfilm gick till en film som spelades in på Migrationsverkets förvar i Flen.

Dokumentärfilmen Förvaret, inspelad i Flen av Anna Persson och Shaon Chakraborty tävlade om priset för bästa dokumentärfilm tillsammans med titlarna Every Face Has a Name av Magnus Gertten och Jag är Ingrid av Stig Björkman.

Guldbaggen gick till dokumentären om människor som lever bakom stängda dörrar. En film som spelades in under ett drygt år på den sista anhalten innan utvisning ur Sverige.

– Det här priset går till alla personer inne på förvaret som litat på oss och vågat visa sin mänsklighet framför kameran. Jag kommer aldrig glömma känslan att gå ut från förvaret och höra fåglarna och samtidigt veta att de andra är inlåsta långt borta från deras älskade och allt som är livet, sade regissören Anna Persson från scenen.

”Det borde inte finnas gränser för filmskapare”

Pristagaren presenterades av den iranske dokumentärfilmaren Roozbeh Janghorban som nyligen fått uppehållstillstånd i Sverige efter att ha mordhotats i sitt hemland för regimkritiska filmer.

– Låt oss tänka på filmskapare, journalister och författare som arbetar under dödshot eller censur. Eller på dem som sitter i fängelse efter att ha offrat sig själva för grundläggande mänskliga rättigheter som till exempel yttrandefrihet. Det borde inte finnas några gränser för filmskapare, skådespelare och berättare, sade Roozbeh Janghorban.

Statsministern fick ett riktat tal

En av medverkande i filmen, 20-årige Sami, höll ett oplanerat tal, riktat mot statsministern.

– Det var inte planerat att jag skulle hålla ett tal men jag gör det eftersom jag har något viktigt att säga nu när jag har sett att Stefan Löfven är här. Jag riktar mina ord till honom, sade Sami och tittade mot statsministern.

– Folk har röstat på dig för att de trodde på det du sade. Jag tänker på alla som försöker ta sig hit för att de vill ha ett liv som din son eller dotter. Du borde tänka lite mer på det. Tänk mer som om dessa människor vore dina barn. På så sätt kommer vi att leva mer lyckliga i detta fantastiska land, avslutade Sami.

Filmen finns att se på SVT Play fram till onsdag den 17 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.