Foto: SVT

Psykiatrisk avdelning för unga vuxna försvinner

Uppdaterad
Publicerad

Slutenvårdplatserna på avdelning 24 på Mälarsjukhuset försvinner och ersätts med mobila team. Oppositionsrådet Magnus Leivik (M) kallar nedläggningen ett ”gigantiskt misstag”.

De mobila teamen ska ta sig hem till patienterna och ge dem vård och stöd på plats. Enligt hälso- och sjukvårdslandstingrsådet Fredrik Lundgren (L) är syftet med nedläggningen inte att spara pengar, utan att erbjuda bättre vård.

– Vi stödjer verksamhetsledningens sätt att gå framåt i vården i den här frågan. Man för ut vården närmare brukarna och patienterna.

Men kommer de mobila teamen att finnas till hands dygnet runt?

– Hur arbetet kommer att se ut exakt får de verksamhetsansvariga svara på. Men jag är fullkomligt trygg med att vi kan säkerställa och garantera vård för våra sörmländska patienter under alla dygnets timmar, säger Fredrik Lundgren (L).

Oppositionsrådet: ”Man missar en patientgrupp”

Oppositionslandstingsråd Magnus Leivik (M) är kritisk till nedläggningen av avdelning 24 och hävdar att den psykiatriska slutenvården för unga vuxna inte kan ersättas av mobila team.

–  Det är ett gigantiskt misstag att tro att de som är så sjuka att de fram tills nu behövt vård på sjukhus ska kunna vårdas i hemmet efter detta. De som i dag ligger på sjukhus behöver tillsyn hela dagen. Mobila team i vården är jättebra, men det behövs olika alternativ. Jag tycker att man borde behålla avdelningen som den är, säger Magnus Leivik (M).

Lovade fler vårdplatser

De styrande partierna i landstingsledningen gick under valrörelsen ut och lovade att vårdplatserna i Sörmland inte skulle minska. Särskilt Liberalerna (tidigare Folkpartiet) gick ut med ett löfte om att öka antalet vårdplatser i Sörmland. Nedläggningen av vårdplatserna på avdelning 24 innebär nu att fem vårdplatser försvinner.

– Ja, vi hade ett löfte om det, men vi hade också ett löfte om att hänga med och göra en omvärldsanalys om hur man kan erbjuda modern vård, inte minst i psykiatrin. Man måste se vårdplatser på ett lite annorlunda sätt här. Vården kommer närmare brukarna och patienterna på det här sättet och man samarbetar mer med kommunerna, säger Fredrik Lundgren (L).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.