Eskilstunabo åtalad för folkmord i Rwanda

Uppdaterad
Publicerad

En Eskilstunabo åtalades på fredagen för folkmord som misstänks ha begåtts i Rwanda 1994. Enligt åklagaren misstänks mannen ha haft en ledande ställning.

Enligt åklagare Tora Holst vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm har mannen deltagit i folkmordet och gjort sig skyldig till grovt folkrättsbrott.

– Det gäller fem olika brottsplatser. Bland annat handlar det om en massaker på en bergstopp där flera tusen människor dog, och vid ett kommunhus där det dog fler hundra, säger Tora Holst.

Svensk dömd för folkmord

”Har haft ledande ställning”

På de övriga tre brottsplatserna ska familjer ha dödats. Den åtalade har enligt åklagaren haft en ledande ställning på lokal nivå.

– Han ska ha lett sina landsmän och anstiftat dem till det här, säger Tora Holst.

På frågan hur han ställer sig till anklagelserna, svarar hon:

– Han förnekar brott. Han säger att han har varit på plats, men inte deltagit.

Rätten reser för syn i Rwanda

Rättegången börjar i mitten av september och är planerad att pågå till mars nästa år. Rätten ska även besöka Rwanda för att på plats titta på brottsplatserna, så kallad syn. Enligt åklagaren finns 16 offer som ska höras i rätten.

Det är det andra folkmordsåtalet som väcks i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svensk dömd för folkmord

Mer i ämnet