EU-förslag hotar svenska eko-grönsaker

Uppdaterad
Publicerad

Ett vanligt sätt att odla ekologiska grönsaker i Sverige är på väg att förbjudas av EU. Det riskerar att slå undan benen för många svenska eko-odlare.

Många ekologiska grönsaksodlingar i både Sverige och Finland består av odlingsbäddar. Det betyder att grödan odlas i torvblandningar i lådor som saknar kontakt med jorden i marken.

På Hornuddens gård utanför Strängnäs odlas bara ekologiska grönsaker och två tredjedelar av odlingsytan består av odlingsbäddar.

– Det är ju en tradition här i Sverige eftersom vi har tjäle i marken under så stor del av året bland annat, säger odlaren Mats Sjöstedt i ett av växthusen i odlingarna.

”Katastrofalt förslag”

Men den här typen av ekologisk odling ogillas av stora delar av EU. När EU-parlamentets jordbruksutskott i dag röstade om nya lagar för ekologisk odling tyckte bara fem av 42 parlamentariker att sådana här odlingsbäddar ska få finnas kvar i ekologisk grönsaksodling.

Svenska EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) är besviken över resultatet.

– Det här ett katastrofalt förslag för svenska och finska odlare. Det finns en växande marknad för den här typen av råvaror i Sverige och det här skulle påverka en stor grupp negativt, säger han via länk från Bryssel.

Ses som konkurrensfördel

Politiska argument emot odlingsbäddar handlar dels om en ideologisk tanke om att ekologiska grönsaker ska kunna nå grundvattnet med sina rötter.

Det handlar också om en oro för att storskaliga grönsaksodlare med enorma växthus alltför lätt ska kunna ställa om sin produktion till ekologisk och då konkurrera ut många småskaliga producenter i unionen.

– Om vi ska ha är exakta lika villkor i odling då får vi börja med att införa likadana vintrar i hela Europa. För det är det som är problemet – vi har tjäle i marken länge och det ger odlare i Sverige och Finland hela andra möjligheter för skördar, säger Fredrick Federley.

Vill ha undantag

Nu ska medlemsländernas jordbruksministrar träffas och rösta om de nya reglerna för ekologisk odling, och Fredrick Federley hoppas att Finland och Sverige ska få vara ett undantag för reglerna, med sitt kyliga klimat.

– Jag hoppas att den svenska regeringen kan vara tydlig nu med att vi har ett annat klimat och andra odlingsförutsättningar i Sverige och Finland.  Det måste respekteras av den Europeiska unionen. Den riktiga snedvridningen av konkurrensen blir det av att inte ta hänsyn till de olika ländernas klimat, säger Fredrick Federley

– Skulle ett förbud mot odlingsbäddar gå igenom så skulle det påverka oss och många andra väldigt mycket. Det vore jättetråkigt, säger Mats Sjöstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.