Familjer ska kunna påverka barnsjukvården i västra Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterades förändringar inom vården för barn och ungdomar. Nu kommer familjerna kunna planera vården tillsammans med läkarna och barn kan få behandling i hemmet.

Satsningen kommer till en början att gälla barn och unga i Vingåker, Flen och Katrineholm och förhoppningen är att det därefter sprids till hela länet.

– Hela projektet är en jättesatsning från landstinget för att utveckla närvården. Vi vet att det finns brister idag och det finns otroligt många möjligheter att göra det bättre, säger Marie Håkansson, projektledare för närvården i västra Sörmland.

Kunna påverka och få vård hemma

I förändringen ingår ett nytt arbetssätt på barn- och ungdomsmottagningen på Kullbergska sjukhuset. Familjer ska kunna vara med och påverka barnets vård och varje barn får en individuellt anpassad planering där alla inblandade enheter samverkar.

– Det handlar om att vi vill skapa arbetssätt som bygger på trygghet där varje familj är med och skapar vården, säger Marie Håkansson.

Mobila team ska införas

Dessutom ska ett mobilt team sättas in för att kunna ge vård i hemmet. Idag skickas vissa barn till Stockholm och Eskilstuna men med det mobila teamet ska vården istället komma hem. Det gäller både svårt sjuka barn och barn som exempelvis drabbats av borelia.

– Satsningen på mobila team är den absoluta största satsningen vi gjort. Vi börjar i en del av länet för att sedan sprida det vidare. Det här är mkt välkommet hos småbarnsfamiljer för vi kan göra så mycket utanför sjukhuset. Man är ju oftast som tryggast i sitt eget hem, säger Monica Johansson (S), landstingsstyrelsens ordförande.

Dagsjukvården kommer till Kullbergska

Landstinget satsar även på att öka kompetensen inom primärvården. Först ut är vårdcentralen Linden i Katrineholm som ska få en barnläkare på halvtid. Idag finns det bara en barnsjuksköterska på vårdcentralen.

Satsningen på barnsjukvården inleds i mars och ska vara i full gång under 2016.

– Ett steg blir att vi utvecklar dagsjukvård vilket inte finns här idag. Det gör vi tillsammans med vuxenvården. En del familjer vill ha en sjukvårdsfri zon hemma och då är det utmärkt att kunna komma till dagsjukvården istället där man får sin vård och behandling, säger Marie Håkansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.