”Fick fundera en stund”

Uppdaterad
Publicerad

Monica Johansson (S) blir ny ordförande i landstingsstyrelsen i Sörmland. Hon efterträder Åsa Kullgren (S) som lämnar för andra uppdrag i Stockholm.

Efter årsskiftet kommer Monica Johansson (S) att ta över posten som ordförande i landstingsstyrelsen och som finanslandstingsråd. Formellt klubbas det igenom under tisdagens sammanträde för landstingsfullmäktige.

Dålig ekonomi och arbetsmiljö

Johansson tillträder samtidigt som hälso- och sjukvård väntas gå back 125 miljoner kronor i år och sjuksköterskor slår larm om undermålig arbetsmiljö.

– Vi har ett underskott men samtidigt är landstingets finanser totalt sett goda så jag är inte så bekymrad. Sedan måste man alltid hålla i resurserna men ett stort fokusområde är framförallt personalförsörjningen och att vi kan hålla vårdplatserna öppna. Det arbete har vi redan startat och det ska vi fortsätta med, säger Monica Johansson.

Från undersköterska till ordförande

Med sig i bagaget har hon flera år från landstingspolitiken, senast som ordförande i primärvårdsnämnden. Men hon började som biträde och undersköterska på Kullbergska sjukhuset i hemstaden Katrineholm.

– Det känns väldigt gott att ha en ganska stabil grund att stå på. Man förstår också hälso- och sjukvården som kan vara väldigt komplicerad, säger Monica Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.