Fler nödställda nås snabbare med akutsjukbilen

Uppdaterad
Publicerad

Ambulansens responstid har blivit allt längre de senaste åren. Men Gnesta går mot strömmen.

De senaste åren har ambulansens responstid, alltså tiden från 112-larm till första resurs på plats, blivit längre i Sörmland. Men Gnesta går mot strömmen.

Landstingets försök med en akutsjukbil – även kallad single responder – har visat att väntetiderna kan kortas.

#ETTSVERIGE – AMBULANSER

– Vi åker fram till patienten så fort vi kan, bedömer tillståendet och påbörjar evetuell behandling. Samtidigt som vi kan omprioritera ambulans ifall patienten är sjukare än vad SOS larmat ut. Jag tror att det kommer att bli fler sådana här enheter i framtiden på landsbygden, säger Andreas Gottfridsson som är ambulanssjuksköterska.

Bemannad mellan klockan 9 och 21

Tidigare fanns endast en ambulans under kontorstid, men sedan förra året finns akutsjubilen på plats fram till klockan 21 på dygnet. Under en testperiod i fjol kunde ambulansen nå 86 procent av befolkningen vid prio 1-larm – en avsevärd förbättring än samma period året före då ambulansen endast nådde 44,5 procent av de nödställda.

Landstinget utvärderar nu projektet. Om försöket faller väl ut kan även Vingåker, som har den längsta responstiden i länet, få tillgång till en single responder.

Dela med dig av dina erfarenheter

Hjälp oss att kartlägga hur ambulanssjukvården i Sverige fungerar. Dela med dig av dina upplevelser under hashtaggen #ettsverige eller mejla till oss på svtnyheter@svt.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – AMBULANSER

Mer i ämnet