Flickor i länet mår allt sämre

Publicerad

I årskurs 9 svarade 69 procent av flickorna i Sörmland att de mår bra eller mycket bra. Det är en försämring jämfört med 2012, då siffran var 77 procent.

Bland pojkarna svarade 89 procent att de mår bra, jämfört med 88 procent år 2012.

Hur man mår skiljer sig mellan olika kommuner. I Sörmland finns till exempel högst andel elever som anger att de mår bra i Strängnäs och Trosa(81 procent) och lägst i Gnesta (64 procent).

Majoriteten av eleverna i de fyra undersökta länen trivs bra i skolan, men det finns skillnader mellan könen. Medan 85 procent av pojkarna säger att de trivs bra eller mycket bra i skolan så är siffran för tjejer klart lägre, 77 procent.

Skillnader även i framtidstron

De flesta ungdomarna i länen har en ljus framtidstro, men även här skiljer det mellan pojkar och flickor. 86 procent av killarna ser ljust på sin framtid medan 78 procent av tjejerna gär det.

Enligt undersökningen känner sig en majoritet av barn och unga i Sverige friska, är nöjda med sina liv och trivs i skolan. Men skoltrivseln minskar med stigande ålder och trots viss osäkerhet kring utvecklingen så skriver man i rapporten att ”mycket tyder på att förekomsten av psykiska, sociala och psykosomatiska problem har ökat bland unga människor under de senaste årtiondena”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.