Foto: SVT

Följ invigningen live

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Sörmland sände direkt inför invigningen av junior-EM i friidrott.

Junior-EM i friidrott för 19-åringar invigs officiellt på Fristadstorget i Eskilstuna på onsdagskvällen. På plats var kulstötaren Sara Lennman som fick bära den svenksa flaggan under invigningen.

Sara Lennman är den enda sörmlänningen som representerar Sverige under mästerskapet. Men hon tycker inte att hemmaplan innebär en extra press.

Junior-EM i friidrott

”Pirrigt åt det positiva hållet”

– Det är pirrigt men bara pirrigt åt det positiva hållet, säger Sara Lennman som ser fram emot att ha familj vänner och pojkvän på läktaren.

Sara Lennman tävlar på lördag och du kan följa tävlingarna i SVT Play kl 16.55.

– Jag är inte här för att slåss om medljer, jag är här för att ha kul och slå mitt personliga rekord, säger hon.

Fel upptäcktes i sista stund

Det har gått två år sedan Eskilstuna fick uppdraget att hålla i junior-EM i friidrott. Arenan har genomgått förändringar för att klara de internationella kraven. Men i sista stund upptäcktes ett fel.

– Löparbanan var lite för lång, så vi har fått måla om och ändra för att den ska klara kraven, säger mästerskapets generalsektreterare Karin Grute Movin.

Ska vara en folkfest

1000 deltagare och över 400 ledare har kommit till Eskilstuna för att delta i mästerskapet. Men enligt Karin Grute Movin handlar det inte bara om tävlingar, det ska också vara en folkfest för Eskilstunaborna menar hon.

– Efter tävlingarna under dagen och kvällen börjar folkfesten med uppträdanden här på torget, säger Karin Grute Movin.

 Junior-EM är ett bra tillfälle att upptäcka stjärnskott enligt  Johan Storåkers som är styrleseledamot i Svenska friidrottsförbundet

Tror på flera medaljer

– Många stora idrottare har presenterat sig på sådana här mästerskap, säger han.

När det gäller de svenska medaljchanserna så har han höga förhoppningarn.

– Jag vill inte säga ett visst antal, men några stycken ska vi kunna ta med den här starka truppen, säger Johan Storåkers.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Junior-EM i friidrott

Mer i ämnet