Förra året gjordes ungefär 20 miljarder i rut- och rotavdrag. Foto: TT

En av fem företagare: Kommer säga upp personal

Uppdaterad
Publicerad

I januari 2016 sänks rot- och rutavdragen vilket påverkar många företagare i länet. Sju av tio företagare i Sörmland märker av en kraftigt minskad efterfrågan på jobb efter årsskiftet.

Under förra året var 86 000 företag verksamma i rot- och rutbranschen i Sverige och ungefär 20 miljarder gjordes i avdrag. I och med sänkningen av avdragen som väntas i januari 2016, upplever varannan företagare inom rot- och rutbranschen att efterfrågan har minskat kraftigt. I Sömland är siffran 69 procent, visar en undersökning som ekonomiföretaget Visma har gjort.

Kommer ha mindre arbete att erbjuda

Var femte företagare i Sörmland uppger att de kommer behöva säga upp personal och 50 procent tror att de kommer ha mindre arbete att erbjuda timanställda.

Mest drabbad är rut-branschen där 45 procent av företagarna uppger att de inte får lika mycket jobb, och mer än var tredje rut-företagare tror att man kommer behöva säga upp personal, enligt Visma.

585 företag från hela landet deltog i undersökningen som genomfördes i september 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.