Foto: Per Karlsson

Rekordmånga flyktingbarn förbereds för skolan i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

När ”Välkomsten” som förbereder flyktingbarn för den svenska skolan i Eskilstuna, startade 2012 trodde man på ett trettiotal elever och två personal. Nu har man runt 200 elever på 8 anställda.

– A, b, c, d, e, f, bokstaverar Amir stolt, han har nyss lärt sig alfabetet. Han är också ett av de barn som just nu går på Välkomsten. Huvudsyftet för Välkomsten som tar emot flyktingbarn mellan 1 och 19 år, är att introducera barn och ungdomar till den svenska skolan och kartlägga deras kunskapsnivåer. Detta för att de ska få rätt hjälp när de kommer till den vanliga skolan.

”Känna sig som barn”

Förutom huvudsyftena finns det även andra viktiga saker som pedagogerna fokuserar på.

– De kanske för första gången kan få vara barn, känna sig som barn i världen ska göra, man går i skolan och man leker, säger Leena Sandberg integrationspedagog.

De flesta eleverna är ensamkommande flyktingbarn

De flesta som kommer till Välkomsten nu är ensamkommande flyktingbarn från framför allt Afghanistan och Syrien. Och eftersom man kan börja på gymnasiet till och med det år man fyller 20 år, finns ungdomar som är upp till 19 år på Välkomsten. Och även ungdomarna lär sig alfabetet, för även där är språket nyckeln till ett nytt liv.

– Innan man lärt sig språket är det svårt att hitta ett jobb och komma härifrån, jag drömmer om att starta en egen skola någon gång, säger Ndue som är en av 19-åringarna på Välkomsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.