Foto: SVT

Fyra kommuner slåss om Grafikens hus

Uppdaterad
Publicerad

Drygt ett och ett halvt år har gått sedan kungsladugården i Mariefred brann ner och Grafikens hus, som var hyresgäst där, finns nu i tillfälliga lokaler i centrala Mariefred. Nu förs förhandlingar med fyra kommuner om en permanent lösning för verksamheten.

Det  är Nyköping, Eskilstuna, Strängnäs och Södertälje kommuner som vill locka över Grafikens hus till sig.

– För oss känns det fantastiskt att det är flera kommuner som är intresserade av oss, hur vi tänker och hur vi vill utveckla verksamheten, säger Nina Beckman, vd för Grafikens hus.

Strängnäs vill att verksamheten blir kvar i kommunen och  då i Kungsladugården som ska byggas upp igen och stå klar i början av 2018.

Gamla konstmuseeet i Nyköping

Nyköping är också intresserade och där erbjuder man det  gamla konstmuseet, och i Eskilstuna tycker man att Grafikens hus skulle passa i Munktellstaden.

– Det är ganska olika fastigheter och det är spännande. Men vi måste fundera på vad som blir bäst för Grafikens hus långsiktigt, säger Nina Beckman.

Gammalt gjuteri i Södertälje

Staffan Jonsson som är kultur- och fritidschef i Södertälje kommun vill att Grafikens hus hamnar i kringelstaden. Det man erbjuder är ett gammalt gjuteri intill Tom Titts Experiment.

– Många kommer och besöker Grafikens hus. Vi tror att det skulle kunna bli en fin samverkan med det lokala konstlivet här. Vi har många konstföreningar och etablerade konstnärer i Södertälje, säger Staffan Jonsson.

Byte av landsting

Men det handlar inte bara om att hitta rätt byggnad, det handlar om ekonomi också. Idag får Grafikens hus ett årligt bidrag på 400 000 kronor av Strängnäs kommun och drygt 600 000 kronor av landstinget i Sörmland. Om verksamheten flyttar till Södertälje byter man  inte bara kommun utan även landsting.

Ledningen för Grafikens Hus har träffat representanter för Stockholms läns landsting.

Hur var reaktionen?

– Vi hade bara en presentation och de blev nyfikna och intresserade, säger Nina Beckman.

Innan årsskiftet ska ledningen för Grafikens hus ha hittat en permanent lösning för verksamheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.