Foto: SVT

Hamad: ”Orättvist mot oss som redan är här”

Uppdaterad
Publicerad

I går föreslog regeringen att anhöriginvandringen ska begränsas och så gott som bara ge tidsbegränsade uppehållstillstånd för att minska flyktingströmmen. En av dem som drabbas är Hamad Saeed som bor på ett asylboende i Sörmland.

– Jag kom till Sverige eftersom att jag visste hur den förra lagen såg ut. Jag tycker att det här är orättvist mot mig, säger Hamad Saeed.

”Sålt nästan allt jag har”

Hamad kom till Sverige från Syrien för två månader sedan. Resan gick via Turkiet, den grekiska ön Kos, Aten, Serbien, Österrike och så vidare. Totalt tog det 33 dagar att ta sig till Sverige.

– Jag har kvar hela min familj i Syrien, de kunde inte följa med på min resa. Jag har sålt min bil för att ha råd att komma hit. Jag har sålt nästan allt jag har, säger han.

Respekterar regeringen

Nu bor han på ett asylboende i Sörmland och menar att lagändringen snarare drabbar de som redan kommit hit, inte de som är på väg.

Många tycker att vi har välkomnat så pass många människor till Sverige och att lagen därför är rättvis, hur ser du på det?

– Om dörren hade varit stängd hade jag inte kommit till Sverige, då hade jag åkt till ett annat land som kan ta emot flyktingar. Jag respekterar vad regeringen säger. Om de inte kan ta emot fler innebär det problem för oss som kommit innan, inte de som är på väg, säger Hamad Saeed.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.