Han vill återvända och rädda fler ur Medelhavet

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 900 människor har dött i de senaste flyktingkatastroferna i Medelhavet, och tv-bilderna har chockat många. En som vet hur det är i verkligheten är Leif Snäckerström som nyligen kom hem från sitt senaste uppdrag med kustbevakningsflyget som normalt är stationerat på Skavsta i Nyköping.

– Om jag får en förfrågan om att åka igen så skulle jag så klart åka, jag vill hjälpa människor, rädda folk helt enkelt, säger Leif Snäckerström, pilot och befälhavare på kustbevakningsflyget på Skavsta flygplats i Nyköping

Spana, larma och dirigera fartyg till nödställda flyktingbåtar har varit huvuduppdraget för det svenska kustbevakningsflyget. Uppdraget i Medelhavet var det fjärde utlandsuppdraget i ordningen för Leif Snäckerström och kollegorna.

Räddade över 1.700

Och i stort sätt var årets uppdrag det samma som ifjol, men med skillnaden att man av säkerhetsskäl flög lite längre ifrån den afrikanska kusten och att vädret var sämre, vilket sammantaget innebar att Leif Snäckerström med manskap slapp rycka in på allvar den här gången. Ifjol hittade man ett flertal båtar och räddade över 1.700 personer ur medelhavet.

– När man upptäcker båtarna får man bedöma situationen, hur akut den är och om det ligger människor i vattnet. Det vi måste tänka på att är i möjligaste mån ligga på avstånd så att de inte ser oss så att vi inte triggar igång människor att börja röra sig på båtarna så att de kapsejsar. Men om det redan ligger människor i vattnet, ja då flyger vi nära och släpper ner räddningsflottar, berättar Leif Snäckerström.

Extramöte i EU

Med anledning av den senaste tidens flyktingkatastrofer hade EU ett extramöte där man bland annat beslutade att börja förstöra smuggelbåtarna man stoppar och att hjälpa Grekland och Italien så att asylärendena går fortare, samt utöka uppdraget för Frontex, EU:s byrå för gränskontroll, som kustbevakningsflyget nu jobbat för.

Formellt går det till så att Frontex gör en förfrågan till den svenska polisen, som skickar frågan vidare till regeringen som sen hör av sig till Kustbevakningsflyget på Skavsta för att se om de har tid och möjlighet att ställa upp.

Och den ordningen gäller fortfarande enligt kustbevakningsflyget, även om statsminister Stefan Löfven igår uttalade att Sverige nu ska ställa upp med både flyg och fartyg om det behövs. Så ännu har alltså ingen ny formell förfrågan kommit från Frontex, och från dagens extra EU-toppmöte har inga konkreta planer presenterats ännu, även om man tror att EU kommer att skjuta till mer pengar för räddningsaktioner och kanske även utöka bevakningsområdet i Medelhavet.

Orolig familj

Så eventuellt blir det så att Leif Snäckerstörm får återvända till Medelhavet snabbare än han trott och kanske även tidigare än vad familjen hoppats på.

– Familjen är ju lite orolig när jag åker iväg, men samtidigt vet de ju att jag gör något viktigt, så jag gärna igen om jag får och jag hoppas verkligen att det inte ska behöva ta så lång tid med det formella för vi kan ju åka nästan omgående om det skulle behövas, avslutar Leif Snäckerström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.