Här är Sörmlands bästa byggnad – enligt arkitekterna

Uppdaterad
Publicerad

För bara några år sedan var det en sliten industrilokal. I dag inhyser gamla Volvofabriken i Munktellstaden Scenkonst Sörmland, som nu får årets pris för god arkitektur.

Varje år delar förbundet Sveriges Arkitekter ut ett pris till god arkitektur i Sörmland. Det handlar om nyligen färdigställda projekt och årets vinnare blev Scenkonst Sörmland i Eskilstuna.

– Det är så roligt att ha fått det här priset. Det har lagts ner så mycket kärlek och möda på det här huset, säger Maria Weisby, chef för Scenkonst Sörmland.

Scenkonst Sörmland vann med motiveringen att ”det är en funktionell och vacker inramning till kulturverksamheterna i Volvos tidigare fabrik i Munktellstaden”. Byggnadens exteriör med sitt röda tegel har lämnats i det närmaste oförändrad, men invändigt har mycket förändrats.

– Vi har fått ett hus med en historia och den finns kvar. Den industriella historien från det här huset syns i arkitekturen och det är fantastiskt, säger Maria Weisby.

Stram och tuff gestaltning

Husets nya gestaltning har gjorts av AQ arkitekter i Eskilstuna och projektet blev färdigt förra året. Under flera års tid har man arbetat med att göra om byggnadens inre, som har gått från att vara en nedgången fabrikslokal till att bli en plats där dans, teater, film och musik skapas för att visas upp i hela Sörmland.

– Det här var en av Volvos tidigare fabriksbyggnader. Det man har behållit av den industriella karaktären är den strama och tuffa gestaltningen, säger Eva Edberg LeBlanc, jurymedlem i Sveriges Arkitekter och fortsätter:

– Vi tycker att det är väldigt roligt att ge priset till något som väldigt många har glädje av. Syftet med priset är ju att nå ut till allmänheten och att vi pratar om arkitektur. Vi bor ju i hus och är omgivna av byggnader, men man reflekterar inte alltid över vad det är som gör att man trivs i en byggnad eller ett rum. 

Länets större städer prisas mest

Utmärkelsen har tidigare gått till ny arkitektur i både Trosa och Strängnäs, men det är oftast de största städerna i länet som har utmärkt sig och vunnit tävlingen. Förra året prisades Nyköpings högstadium för sin arkitektur.

– Det blir ofta Nyköping eller Eskilstuna för att det byggs mest här. Men vi vill dela ut priset över hela länet och tittar på projekt i många olika kommuner, säger Eva Edberg LeBlanc.

Arkitekturpriset de senaste åren:

Högstadieskolan Alpha i Nyköping (2014)

Kvarteret Seminariet i Strängnäs (2013)

Elite Stadshotellet i Eskilstuna (2012)

Bostäder Nyköping Strand i Nyköping (2011)

Markplanering av Munktellstaden i Eskilstuna (2010)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.