Havsöringen mår bra i Trosa

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan berättade vi om ett projekt i Trosaån som skulle förbättra miljön för de minskande bestånden av havsöring. I dag har man sett tydliga resultat.

Rickard Gustafsson, från riksförbundet Sportfiskarna, plockar upp några havsöringungar ur en hink och visar upp dem.

– Det här är öringar som är födda i år. De växer väldigt fort och just i Trosaån går det väldigt fort.

Klar förbättring

Det var förra sommaren som Trosa kommun och Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund började förbättra Trosaån. Man hade valt en sträcka vid Husbydammen i Vagnhärad. Det befintliga materialet som låg packat i ån luckrades upp och 150 ton sten lades till. Med detta ville man ge havsöringen lämpliga lekmiljöer och uppväxtområden. Och det har gett resultat.

– Man kan tydligt se att det är mer fisk. Det är ungefär samma artsammansättning men man kan se att det är fler fiskar och det är olika storleksintervaller på dem. Det tyder på att det har skett en bättre rekrytering, säger Rickard Gustafsson.

På fredagen gjordes ett elfiske vilket är en inventeringsmetodik i rinnande vatten. Man kopplar ström i ett område på 1-2 meter i vattnet vilket paralyserar fisken. Fiskarna fångas då upp för att kunna mätas . På så sätt kan man se hur gamla fiskarna är.

– Fiskarna slås bara ut en kort sekund och det är inte farligt för de, menar Rickard Gustafsson.

Som ringar på vatten

Dagens mätningar visar att antalet öringungar har tiodubblats i Trosaån och det ger flera positiva effekter.

– På sikt kommer vi att få mer fisk ute i haven i och med att det här är havsvandrande fisk som går upp för att leka. Det gynnar i sin tur sportfisket och turismen. Det ger ringar på vattnet och är en klart positiv effekt. Och sedan, rent visuellt, är det mycket vackrare att gå här nu och titta på variationen som finns med stenar och forsarna som har skapats, jämfört med innan åtgärderna, säger Rickard Gustafsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.