Allt om ditt hus – om du bor i centrala Nyköping

Uppdaterad
Publicerad

Bor du i Nyköping och är nyfiken på ditt hus? Ja då kan du snart få veta vem som bott där tidigare och hur det byggdes. Nyköpings kommun har beställt en inventering av alla hus i centrala delar av staden och arbetet med det pågår just nu för fullt.

Byggnadsantikvarierna från Sörmlands museum fotograferar alla hus i centrala Nyköping. Med sig har de den gamla inventeringen från 1979 som nu ska uppdateras och digitaliseras.

Den nya inventeringen ska bli ett verktyg för handläggarna på bygglovsenheten, men det ska även komma allmänheten till nytta.

– Allmänheten ska kunna gå in och söka på sitt hus. Vi kommer att presentera en karta med olika färger där man ska kunna klicka på huset och få upp information. Byggnadsår, arkitekt och om byggnaden har några speciella värden, berättar Christina Andersson, byggnadsantikvarie vid Sörmlands museum.

Nyköpings centrum i förändring

Det handlar om ungefär 1.400 hus som ska fotograferas i exakt samma vinkel som man använde till inventeringen på 70-talet. På så sätt kan man se hur husen har förändrats under senaste 40 åren.

– Vi har bland annat märkt förändringen på en del äldre hus som under inventeringen på 70-talet var väldigt förvanskade. Nu har man återigen börjat lägga tillbaka taktegel, man har träpanel och vill sätta tillbaka fönster i liknande utförande som det såg ut förr. Det tycker vi är lite roligt, säger Christina Andersson.

Dela med dig av historierna

Om man bor i ett hus och känner till dess historia vill Sörmlands museum ta del av den berättelsen. Oavsett vad det är för slags hus.

– Husen behöver inte vara gamla för att de ska ha ett kulturhistorisk värde. Det kan handla om helt andra saker som att de är väldigt arkitektoniskt uttrycksfulla eller att de är väldigt tidstypiska, säger Christina Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.