Flera bränder, mord och mordförsök innebär hög belatsning för polisens utredare. Foto: Filip Lundh

Hög belastning på polisen

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera skjutningar och bränder på kort tid är polisens resurser ansträngda. Nu får Sörmlands kriminaltekniker hjälp av kollegor i Östergötland.

Sörmlandspolisen är hårt ansatta på utredningssidan. Grova brott slukar resurser, inte minst i form av kriminaltekniker.

– Vi gör en resursutjämning inom regionen. Det är ansträngt under sommaren, det är det alltid. Men jag vill nog säga att vi fortfarande har situationen under kontroll, säger Mikael Lilja, chefsforensiker Polismyndigheten region öst.

Norrköping stöttar

Under helgen har krimialtekniker från Norrköping stöttat kollegorna i Sörmland. I den nya polisorganisation som infördes vid nyåret är kriminalteknikerna regionanställda. Det innebär att personal från Sörmlands-, Östergötlands- och Jönköpings län samordnas.

Men hälften av polisens kriminaltekniker är på sommarledighet just nu.

– Vi måste ha ledigt vi med. Även om en del tycker att det är vansinnigt att vi poliser har semester på sommaren, säger Mikael Lilja.

Resurser delas

Vid akut kris kan ytterligare personal lånas in från angränsande regioner. Så skedde förra sommaren. Men än så länge är sitautionen inte riktigt så illa.

– När det gäller branden i Eskilstuna inatt kommer det nog inte finnas möjlighet att göra teknisk undersökning redan idag, säger Lars Franzell, chef grova brott, polisområde norr vid Sörmlandspolisen.

Bränder och skjutningar

I natt: Polisen misstänker anlagd brand när en lägenhet i Eskilstuna totalförstörs.

Fredag: En man skjuter sin sambo, ringer in och erkänner mordet för polisen. Brottet skedde nordost om Eskilstuna.

Timmar senare bränns en kvinna ihjäl i en brand i Lästeringe utanför Vagnhärad. Händelsen utreds som misstänkt mordbrand.

Lördag: En kvinna skjuts i huvudet och skadas allvarligt. Två häktades igår för inblandning i mordförsöket.

Söndag: Stor brand i Oxelösund när ett flerfamiljshus börjar brinna. Två personer skadas. 40 evakueras från sina hem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.