Foto: Per Karlsson

Högtryck när båda masugnarna kör dag och natt

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som många svenskar går på semester och hoppas på högtryck, råder ett lokalt högtryck över Oxelösund och SSAB.

Anledningen är att en masugn i Luleå står still för renovering över sommaren och därför går båda masugnarna i Oxelösund dag och natt hela sommaren. Normalt sett stänger man ner masugnarna några veckor varje sommar men så blir det alltså inte i år.

– Det är stor skillnad mot förra året då vi stängde verksamheten i fem veckor och därför har vi tagit in dubbelt så många sommarvikarier i år jämför med förra året, säger Era Kapilashrami chef på SSAB i Oxelösund.

Över 400 personer har anställts tillfälligt för att klara sommaren och de första fick sin utbildning redan i oktober ifjol och har succesivt slussats in i verksamheten för att klara av att leverera det material som Luleå normalt levererar till verksamheten i Borlänge. Ella Eriksson är en av sommarjobbarna och hon verkar trivas trots värmen och smutsen.

– Det bästa jobb jag haft, det känns bra när man åker hem. Jag har jobbat med en hel del annat tidigare men det är järn och stålframställning jag vill jobba med så nu vill jag ta chansen att komma in i den här industrin, säger Ella Eriksson.

Men om produktionen nu ökar i Oxelösund kan man ju undra om inte även utsläppen ökar.

– Vi har ju lägst miljöbelastning när det gäller masugnsutsläpp och dessutom står ju masugn 3 stilla uppe i Luleå så den totala produktionen har ju inte ökat, säger Era Kapilashrami chef på SSAB i Oxelösund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.