Kvinna i Södermanland har fällts för ett 14 år gammalt sexövergrepp. Foto: TT

Hon döms för sexbrott mot barn – efter 14 år

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i Sörmland döms för sexuellt utnyttjande av underårig. Beviset: Han blev pappa.

Brottet som kvinnan nu döms för inträffade i början av 2000-talet. Och rättsväsendet fick kännedom om det 2004, då en åklagare bedömde ärendet som ett gränsfall för åtal och socialtjänsten beslutade att inte göra en polisanmälan.

Faderskapsutredning

Den utsatte pojken, som nu är vuxen, gjorde dock en egen polisanmälan 2014. Under rättegången berättade han under en fest hade vaknat av att kvinnan satt på honom och genomförde ett samlag. Ett par år senare fick han i samband med en faderskapsutredning veta att han vid det tillfället blivit far till ett barn.

Kvinnan uppgav för rätten att de hade sex första gången på pojkens initiativ, och sedan några gånger till.

Ömsesidigt och frivilligt

Tingsrätten anser att kvinnans version ska ligga till grund för domen, eftersom målsäganden inte kan sägas vara mer trovärdig. Vidare menar tingsrätten att det förekommit flera sexuella kontakter som varit ömsesidiga och frivilliga.

Men eftersom pojken då bara var 13 år och ålderskillnaden relativt stor så ska kvinnan fällas för sexuellt utnyttjande, enligt den lagstiftning som rådde vid brottstillfället.

Inget skadestånd

Kvinnan döms till villkorlig dom. Men hon behöver inte betala skadestånd till mannen, eftersom tingsrätten menar att kränkningen inte var tillräckligt allvarlig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.