Hon vill att fler ska anmäla könsstympning

Uppdaterad
Publicerad

Den här veckan uppmärksammar SVT Nyheter Sörmland ämnet kvinnlig könsstympning. Veckan tar avstamp i en utbildningsdag i ämnet som under måndagen hölls i Eskilstuna.

Dagen arrangerades av Sörmlands kvinno- och tjejjourer och länsstyrelsen. Den vände sig till de som ofta möter unga eller kvinnor som kan finnas i riskzonen för att utsättas för könsstympning.

Flera föreläsare fanns på plats, bland annat Jessica Wenna. Hon är kammaråklagare vid åklagarkammaren i Västmanland och har specialiserat sig på könsstympning. Och det är få fall som anmäls i Sverige.

– Man kan se en viss ökning. 2013 tror jag att det var fem anmälningar, 2014 var det sex och i år är det elva. Men detta är alldeles för lite enligt min uppfattning. Jag tror att det är betydligt fler som drabbas av detta per år än vad statistiken säger.

Vill att fler ska anmäla

Jessica Wenna menar att kunskapen om könsstympning har ökat i Sverige jämfört med några år sedan. Nu vill hon se att fler anmäler brottet för att övergreppen i slutändan ska bli färre.

– Man kan anmäla till socialtjänsten och direkt till polismyndigheten. Det önskar jag, som företrädare för rättsväsendet, att man ska göra i större omfattning än vad som görs i dag. Då har vi större chans att kunna uppmärksamma fler fall och få fler fällande domar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.