Hon vill sätta stopp för utseendefixeringen

Uppdaterad
Publicerad

Elin Pettersson från Vingåker har fått nog! Hon tycker att barn inte ska behöva bry sig om märkeskläder och att de lägger för mycket vikt vid sitt utseende. Det här har hon skrivit i ett inlägg på Facebook som delats tusentals gånger.

På tisdagskvällen skrev Elin Pettersson inlägget som inleds:

”Nä, Nu är jag förbannad! Nu sätter vi STOPP!”

Inlägget handlar om att hennes 9-åriga dotter kommit hem från skolan och sagt att hon blir retad för att hon inte hade några märkeskläder.

– Jag tycker inte att små barn ska behöva tänka på sådant här. Vi vuxna är så oerhört fixerade vid utseende och om man är mörk eller ljus med mera. Barn ska få leka! Jag brinner för att man ska få vara som man vill och att barn ska få vara barn, säger Elin Pettersson till SVT Nyheter Sörmland.

Tusentals har delat

Inlägget hade på torsdagseftermiddagen fått över 8700 delningar.

– Nu har jag jättemånga vänförfrågningar, uppåt 200 från personer jag inte känner. Det är roligt att folk blir engagerade och jag tror att de håller med mig. Men det är ett svårt område, det är svårt när barn säger att ”men alla andra får”.

Hon har tidigare skrivit statusuppdateringar om allas lika värde och om barns överdrivna utseendefixering. Inget har dock fått lika stort genomslag som tisdagens, vilket avslutas:

”Jag svarade: – Men lilla gumman, vad är märkeskläder för något?

Hon svarade: – Jag vet inte.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.