Prickas för hunddöd och misslyckad kastrering

Uppdaterad
Publicerad

En hund dog efter att ha fått en spruta. En katt skulle kasteras, men fick ändå kattungar. Nu prickas veterinären av Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård.

En veterinär i Sörmland prickas efter att ha gett en 6-årig hund en spruta med pencillin utan att ha frågat ägaren om lov. Hunden dog av hjärtstillestånd.

Hunden var inte ens inbokad till ett besök utan ägaren var på veterinärkliniken tillsammans med sin vän och två andra hundar.

Utan ägarens tillstånd

Enligt nämnden har veterinären och hundägaren gett olika versioner av vad som har hänt, men anser att veterinären har agerat utan ägarens tillstånd.

Nämnden skriver att det finns brister i veterinärens journalföring och då får anmälarens uppgifter större tyngd.

Hittade ingen livmoder

Samme veterinär prickas även för att ha misslyckats med att kastrera en katt.

Veterinären gjorde två försök att kastrera katten utan att lyckas. Han uppger att han inte hittade någon livmoder eller äggstockar på katten och gav då den p-sprutor istället. Trots detta blev katten ändå dräktig.

Uppgifterna om vad som hänt går isär, men nämdnen anser att veterinären agerat försumligt och ser även här allvarliga brister i hans journalföring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.