I Katrineholm lockas turisterna att se mer

Publicerad

På vår rundtur genom kommunerna i Sörmland har nu turen kommit till Katrineholm. Här har turismen gått på stark frammarsch de senaste åren och när besökarna väl är på plats satsar man hårt på att få dem att stanna lite längre och uppleva lite mer.

– I stället för att stå här och vänta på att turisterna ska komma till oss åker vi ut till dem. Vi tittar in i deras lilla förtält på campingen och fråga om de har varit vid exempelvis Floda kyrka eller slottsparken. ”Nej wow det har vi inte varit” säger de då, berättar Victoria Freberg, turismansvarig på bolaget KFV Marknadsföring som har hand om turismen i Katrineholm.

Katrineholm var först i länet med att åka ut på så kallade turnéer där man besöker turisterna på plats och försöker få dem att stanna ytterligare någon dag eller göra en utflykt till.

Sörmlandsturism

Dragplåster på landsbygden

Och det verkar ge resultat, för sett till en femårsperiod så har turismjobben blivit fler och omsättningen större i kommunen. Även att flytta turistbyrån till Järnvägsstationen verkar ha varit ett smart drag, även om de allra största turistmålen ligger en bit från centrum.

– Det är bra att ha bil för att ta sig runt de olika turerna då de flesta av de största besöksmålen ligger utanför gränsen lite grand, säger Victoria Freberg.

Kommunens dragplåster går i linje med länets satsning på slott och herrgårdar, Ericsbergs slott och Julita gård är två av dem. Men i utkanten av tätorten hittar man det populära Djulö-området vars camping varje år lockar många besökare.

”Känner mig hemma här”

En av dem är Maj Nordin från Nyköping som i år semestrar i Katrineholm för 22:a gången.

Varför åker du just till Katrineholm?

– Jo, men det är mysigt här. Jag känner mig hemma här på något sätt, säger hon.

Vad är det bästa med stan?

– P-skivan.

Att man inte behöver betala för parkeringsplatsen? 

– Ja precis. Det är toppen!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sörmlandsturism

Mer i ämnet