Arkivbild

Moské polisanmäler angrepp vid fredagsbön

Uppdaterad
Publicerad

Enligt imamen Abd al Haqq Kielan började två män bråka med den inbjudna predikande imamen efter fredagsbönen. Männen ska bland annat ha beskyllt den inbjudna imamen för inte vara en riktig muslim, och försvarat handlingar som utförts av terroristorganisationen IS.

– Jag stod och såg ut genom fönstren på moskén, då såg jag två män utanför. De hade tydligen lämnat moskén innan bönen eftersom de inte kunde be bakom vår inbjudna Imam. Nästa gång jag tittade upp hade männen gått in i moskén och gjort en så kallad takfir, när man beskyller någon för att vara avgudadyrkare och inte en riktig muslim. Imamen hade varit kritisk mot IS och terrorism,men inte mer än vad vi vanligen är numera, och de här männen krävde därför att han skulle be om ursäkt offentligt för att han inte varit en bra muslim. Till slut lyckades vi få dem att gå ut, säger Abd al Haqq Kielan till SVT Nyheter Sörmland.

Moskén måltavla för mer radikala muslimer

Enligt Abd al Haqq Kielan har Eskilstunas stora moské tidigare varit måltavla för mer radikala muslimer som vill ta över moskén.

– Jag misstänker att de vill få ett centrum för den typen av islam i Mellansverige. Kanske var gårdagens besök ett led i detta. Men jag hoppas att det inte kommer att upprepas.

Händelsen är polisanmäld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.